Multe dintre reflexele motorii faciale apar încă din viața intrauterina (sunt populare înregistrările în care copilul în viața intrauterina închide/ deschide gura, înghite lichid amniotic, suge degetul, clipește sau cască), iar altele apar după naștere (reflexul de mestecare, de încleștare a dinților, de fixare a ochilor etc.) și rămân active pe toată durata vieții, sprijinind o gamă largă de nevoi esențiale pentru:
- supraviețuirea umană, incluzând respirația, hrănirea;
- accesarea și gestionarea informațiilor sistemelor senzoriale vizual și auditiv;
- coordonarea diferitelor sisteme (mâinilor, gurii, urechilor, ochilor, limbii, gâtului), în combinații diferite (ex. coordonarea ochi-mână, gură-mână, gură-ochi-urechi-mână);
- comunicarea nonverbală (expresii emoționale) și comunicare verbală (articulare).
Utilizarea și maturizarea reflexelor faciale pot fi împiedicate de probleme congenitale sau de evenimente traumatice care apar în uter, la naștere sau oricând după naștere. În funcție de numărul de reflexe orale-faciale și de modelele reflexe motorii primare asociate, pot apărea o gamă largă de provocări pentru copii încă din primii ani de viață:
- probleme de comunicare verbală (articulare);
- probleme de comunicare nonverbală (imposibilitatea exprimării emoțiilor, a bucuriei, confuziei, entuziasmului, fricii, supărării, dezgustului, îngrijorării, mirării etc.)
- nu pot mesteca alimentele, mestecă cu toată gura/ mestecă doar pe partea stângă/ dreapta;
- probleme de deglutiție;
- nu pot mușca alimentele;
- rod unghii, creioane, mestecă gulerul de la haine, manșete etc.
- mereu stau cu dinții încleștați;
- scrâșnesc din dinți;
- secreție excesivă de salivă (sialoree);
- asimetrii faciale.
Pentru a diminua sau chiar elimina efectele neintegrării reflexelor faciale sau integrării parțiale a acestora, metoda neuro-senzorio-motorie Masgutova propune integrarea reflexelor faciale prin terapie manuală realizată la nivelul feței, scalpului și gâtului. Se urmărește reglarea tonusului muscular facial prin activarea zonei frunții, ochilor, liniei nasului, gurii, bărbiei, obrajilor. De asemenea, la nevoie, sunt utilizate tehnici de lucru în cavitatea bucală pentru stimularea buzelor, limbii, obrajilor, articulației temporomandibulară. Tehnicile programului de integrare a reflexelor faciale lucrează pentru a activa și a angaja acțiunile reflexe, mișcările și modelele necesare pentru maturizarea unor reflexe motorii mai complexe și dezvoltarea unei comunicări avansate. Important de subliniat faptul că reflexele faciale afectează nu doar zona feței, ci întreg sistemul creier-corp.
În cadrul terapiei sunt stimulați atât mușchii responsabili pentru vorbirea articulată, pentru mestecatul și înghițirea alimentelor cât și cei responsabili pentru comunicarea nonverbală, respectiv redarea emoțiilor. Multitudinea de expresii pe care le afișează fața umană este realizată cu ajutorul a 30 de mușchi faciali. Acești mușchi acționează împreună pentru a forma expresii sau acțiuni cum ar fi încrețirea sprâncenelor pentru a exprima confuzia, lărgirea nărilor pentru a exprima furia, țuguiatul buzelor pentru un sărut sau ridicatul bărbiei pentru a exprima îmbufnarea.
Copii care pot beneficia de avantajele terapiei de integrare a reflexelor faciale sunt cei diagnosticați cu întârziere de vorbire, hiperactivitate, sindrom Down, infirmități motorii cerebrale sau alte afecțiuni neurologice/ psihiatrice care generează tulburări de vorbire sau de mâncat.
Detalii despre The Masgutova Neurosensorimotor Reflex Integration – MNRI® Method sunt disponibile la https://masgutovamethod.com/.