Ani de cercetare au arătat că purtatul încălțămintei neadecvate pentru perioade mari de timp are un efect dramatic asupra mersului, iar picioarele persoanelor care poartă încălțăminte în fiecare zi arată total diferit față de cele care poartă încălțăminte mai rar.
Printre cele mai importante beneficii ale mersului desculț, mai ales la copii, se numără dezvoltarea sistemelor senzoriale tactic, vestibular, proprioceptiv, precum și dezvoltarea căilor neuronale și a conexiunilor dintre acestea. Încălțămintea obstrucționează una dintre cele mai bine enervate zone ale corpului, laba piciorului, astfel informații importante ce ar trebui să ajungă la creier ajung distorsionat, motiv pentru care, susțin unii cercetători, poate interfera chiar cu dezvoltarea acestuia. Copilul folosește simțurile de bază – tactil, olfactiv, vizual, auditiv și gustativ – pentru a transmite informații din mediu creierului și pentru a dezvolta căile neuronale. Dar mai sunt și alte două sisteme senzoriale, mai puțin cunoscute – sistemul proprioceptiv și cel vestibular. Propriocepția ne oferă informații referitoare la mișcarea și poziția corpului în spațiu, în timp ce sistemul vestibular este responsabil de echilibru și coordonare. Dezvoltarea acestor două sisteme senzoriale se bazează în bună măsură și pe informațiile primite de la receptorii aflați la nivelul tălpilor, mai ales în perioada copilăriei. Informația obținută de la propriceptorii de la nivelul labei piciorului este folosită pentru a proteja piciorul de leziuni, dar este, de asemenea, folosită de creier pentru a face ajustări subtile în structura mersului, pentru a proteja oasele și articulațiile la nivelul întregului corp, precum și pentru a maximiza eficiența mișcărilor și pentru a le coordona. Încălțămintea blochează activitatea eficientă a receptorilor tactili, vestibulari și proprioceptivi și ca urmare inhibă dezvoltare a unor căi neuronale și a unor conexiuni puternice. Adesea părinții pun încălțăminte copiilor imediat ce încep să meargă sau chiar înainte. Astfel, este împiedicată stimularea receptorilor tactili, vestibulari și proprioceptivi, se limitează mișcările copilului, afectând echilibrul și coordonarea, mușchii și articulațiile de la nivelul labei piciorului neputând ajusta mișcarea atunci când suprafețele sunt denivelate. Atunci când unui copil îi este permis să meargă desculț, sistemul tactil simte textura pe care merge, proprioceptorii răspund presiunii, astfel suprafețele care creează un dezechilibru minor ajută la o bună dezvoltare neuromotorie, orientare spațială, echilibru și coordonare. Astfel se creează la nivel cerebral premisa dezvoltării centrilor superiori responsabili pentru controlul emoțional, rezolvarea problemelor, vorbit, abilități sociale și siguranță de sine.
Alte beneficii ale mersului desculț sunt:
+ controlul mai bun a poziției piciorului atunci când atinge solul;
+ dezvoltare adecvată a piciorului; piciorul este fundația corpului, un picior slab construit va genera un corp slab construit. Piciorul copilului la naștere nu este o versiune în miniatură a piciorului unui adult. În fapt, acesta nu conține oase ci doar o masă de cartilaje, care pe parcursul anilor se osifică pentru a forma cele 28 de oase de la nivelul labei piciorului unui adult. Acest proces se definitivează spre sfârșitul adolescenței și, ca urmare, este de o importanță deosebită promovarea mersului desculț, iar atunci când se poartă încălțăminte să fie bine aleasă!
+ îmbunătățirea echilibrului și conștientizarea corpului – mersul desculț poate reduce riscul de căderi, mai ales atunci când copilul învață să meargă. Deoarece copilul primește mai multă informație de la nivelul solului atunci când merge desculț, nu trebuie să se uite în jos pentru a ști pe unde merge, își poate menține capul drept, cu privirea spre înainte astfel, menținându-și mai bine echilibrul.
+ biomecanică mai bună a piciorului, ceea ce poate conduce la îmbunătățirea biomecanicii genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale;
+ menținerea unei mobilități adecvate în articulațiile piciorului și ale gleznei, precum și forță și stabilitate adecvate a mușchilor și ligamentelor;
+ eliberarea din încălțămintea nepotrivită care poate cauza monturi, deformări ale degetelor sau ale labei piciorului;
+ dezvoltarea unui mers corect, cu o biomecanică bună în toate fazele/ etapele mersului.
+ dezvoltare bună a mușchilor intrinseci ai labei piciorului, inclusiv a arcurilor tălpilor, astfel sechele ale deformațiile congenitale benigne ale piciorului (picior plat, calcaneovalgus sau talusvalgus, metatarsus adductus și equinovarus) putând fi corectate prin mersul desculț;
+ conectează, la propriu, copiii cu natura.
Ce fel de încălțăminte este cea mai potrivită pentru copii?
O încălțăminte prea rigidă sau prea strânsă poate crea diformități ale piciorului, precum și scăderea mobilității articulare și forței musculare. Cea mai potrivită încălțăminte permite piciorului să respire și să se miște adecvat. Trebuie să căutăm papucei flexibili și care au suficient loc pentru creșterea piciorului! În nici un caz nu sunt recomandați pantofii cu toc (uneori preferații adolescentelor), aceștia pot fi purtați doar la ocazii speciale, pentru perioade scurte de timp (deși structura labei piciorului se formează până la 2 ani, oasele piciorului sunt pe deplin dezvoltate abia la vârsta adultă 18-20 ani).
Copiii care nu merg încă au nevoie de încălțăminte doar pentru a oferi c
ăldură și protecție. De aceea este nevoie de încălțăminte flexibilă care să nu constrângă în niciun fel piciorul și care să permită mișcarea în articulațiile piciorului. Copiii care merg deja au nevoie de încălțăminte flexibilă, ușoară și bine ventilată.
Cea mai mare provocare a încălțămintei pentru copii este rigiditatea. Astfel când copilul încearcă să se cațăre, să alerge etc. există foarte puțină elasticitate a încălțămintei, mai ales pentru partea din față a labei piciorului. O încălțăminte nepotrivită poate cauza unghii incarnate sau probleme structurale ale piciorului copilului. Dacă nu toată lumea are la îndemână propria curte, unde mediul este relativ controlat, o bună practică pentru toți ar putea fi mersul desculț în casa!
Oricât de irezistibil ar fi papuceii pentru copii, nu există nici o dovadă științifică care să fi concluzionat faptul că un copil trebuie să poarte încălțăminte imediat ce a învățat să meargă – dar contrariul poate fi adevărat – mersul desculț ajută copilul să își îmbunătățească echilibrul, forța și coordonarea. Trebuie luat în considerare temperatura suprafeței pe care merge copilul, iar în caz că este rece folosiți șosete, altfel lăsați copilul să exploreze suprafețe și texturi diferite, indiferent dacă vorbim de iarbă, gresie, nisip, covoare de diferite texturi.