Integrare senzorială Ayres

Integrarea senzorială Ayres se realizează doar prin joc, deci musai zâmbete și voie bună! Dacă un copil plânge în cadrul terapiei de integrare senzorială atunci nu este integrarea senzorială Ayres! Intervenția prin integrare senzorială Ayres este un proces dinamic în care, orice părinte, trebuie să identifice câteva elemente obligatorii, care să le asigure că terapia…

Citeste mai mult

Cuvinte potrivite

Cuvintele pe care le folosim și modul în care prezentăm persoanele cu dizabilități contează.  Este important când vorbim cu sau despre o persoană cu dizabilități să o facem într-un mod respectuos și echilibrat, folosind un limbaj corect, neutru și obiectiv. Astfel, cuvântul dizabilitate trebuie folosit pentru a se referi la un atribut al unei persoane,…

Citeste mai mult

Cu picioarele goale

Ani de cercetare au arătat că purtatul încălțămintei neadecvate pentru perioade mari de timp are un efect dramatic asupra mersului, iar picioarele persoanelor care poartă încălțăminte în fiecare zi arată total diferit față de cele care poartă încălțăminte mai rar. Printre cele mai importante beneficii ale mersului desculț, mai ales la copii, se numără dezvoltarea…

Citeste mai mult

Beneficiile mersului în patru labe

Pentru un copil mersul în patru labe nu este doar o modalitate de a ajunge din punctul A în punctul B, ci una dintre cele mai importante etape ale dezvoltării motorie. În general, copiii încep să meargă în patru labe în jurul vârstei de 8 luni, intervalul de vârstă fiind 7-9 luni. Mersul în patru…

Citeste mai mult

De la reflexul de prindere la prinderea corecta a instrumentelor de scris. Dezvoltarea abilităților motrice fine/ abilităților mâinilor

Ca și în cazul etapelor de dezvoltare motorie, abilitățile motrice fine/ ale mâinilor sunt dobândite într-o ordine predictibilă. La naștere, un copilul are prezent reflexul de apucare a mâinii. Acest reflex închide pumnul atunci când atingem centrul palmei copilului (ex. ține strâns degetul părintelui, o jucărie, o hăinuță). Atâta timp cât obiectul este în contact…

Citeste mai mult

Dispraxia – tulburare de procesare senzorială

Dispraxia și tulburările de postură sunt două tipuri de tulburări motorii care pot avea cauză senzorială și descriu problemele care apar când răspunsurile motorii sunt inadecvate ca urmare a informațiilor transmise în principal de sistemele proprioceptiv și vestibular, sisteme care permit corpului să se miște și să se poziționeze în spațiu. Răspunsurile pot fi greșite în…

Citeste mai mult

Tulburări de postură la copii

Copiii cu tulburări de postură au dificultăți în a menține controlul asupra corpului astfel încât să poată desfășura cu succes toate activitățile zilnice. Ei sunt adesea slăbiți și au o stabilitate a mușchilor trunchiului precară. De exemplu, pot avea un tonus muscular așa de scăzut încât nu pot sta drept pe scaunul de la birou. Scrisul…

Citeste mai mult

Etapele de dezvoltare motorie a copiilor

Când vorbim despre dezvoltarea copilului, adesea vorbim despre etape de dezvoltare motorie. O etapă de dezvoltare reprezintă de fapt o abilitate motorie care este dobândită/ învățată de cei mai mulți copii în jurul aceleiași vârste. De ce sunt etapele de dezvoltare motorie importante? Ne putem gândi la etapele de dezvoltare ca la o listă de verificare. În…

Citeste mai mult

Integrare senzorială la noi acasă

Ce este integrarea senzorială? Cele 8 simțuri (mirosul, văzul, auzul, gustul, simțul tactil, simțul vestibular, simțul proprioceptiv și cel interoceptiv) ne oferă informații de care avem nevoie în primul rând pentru a supraviețui și în al doilea rând pentru a ne ajuta să învățăm cum să devenim ființe sociale. Simțurile primesc informații de la stimuli…

Citeste mai mult

Tulburările de vorbire sau de mâncat la copii pot fi ameliorate prin integrarea reflexelor faciale

Multe dintre reflexele motorii faciale apar încă din viața intrauterina (sunt populare înregistrările în care copilul în viața intrauterina închide/ deschide gura, înghite lichid amniotic, suge degetul, clipește sau cască), iar altele apar după naștere (reflexul de mestecare, de încleștare a dinților, de fixare a ochilor etc.) și rămân active pe toată durata vieții, sprijinind…

Citeste mai mult

3 cele mai frecvente diformități congenitale ale piciorului la nou-născuți

Examinarea picioarelor este una dintre componentele evaluării nou-născuților. O evaluare minuțioasă poate fi efectuată destul de repede. Majoritatea diformităților pot fi diagnosticate cu ușurință, doar în urma unui examen fizic care include aprecierea stării vasculare, dermatologice și neurologice, precum și observarea, palparea și evaluarea mobilității articulare a ambelor picioare. 3 cele mai frecvente diformități congenitale…

Citeste mai mult

Cum poate fi tratat torticolisul congenital?

Torticolisul congenital este condiția medicală în care copilul ține capul înclinat într-o parte și răsucit către cealaltă parte. În torticolisul congenital, mușchiul sternocleidomastoidian (SCM), de pe partea în care capul este înclinat, este scurtat și încordat. Cauzele nu sunt clare, dar lipsa controlului sistemului nervos asupra modului de lucru a celor doi mușchi SCM (stânga/…

Citeste mai mult

De ce mușchii abdomenului și spatelui sunt cei mai importanți mușchi pentru dezvoltarea echilibrată a copiilor?

Există unii mușchi mai importanți decât alții? Se pare că da! Vorbim despre mușchii trunchiului, mai concret mușchii abdomenului și mușchii spatelui. Acești mușchi trebuie să lucreze împreună, coordonat, pentru a menține capul și trunchiul stabile atunci când mâinile și picioarele se mișcă, în direcții diferite, cu acțiuni diferite, pentru efectuarea activităților zilnice. Mușchii trunchiului…

Citeste mai mult

Recuperarea întârzierilor motorii la prematuri – copiii născuți înainte de termen

Prematurii, copiii născuți înainte de termen, la mai puțin de 38 de săptămâni de sarcină, pot să înregistreze întârzieri în dezvoltarea motorie din cauza prematurității. De cele mai multe ori întârzierea motorie este echivalentă cu numărul de săptămâni de prematuritate. Pentru a distinge între întârzierile motorii cauzate de timpul prea scurt petrecut în uter și întârzierile…

Citeste mai mult

Integrarea reflexelor primare o soluție pentru provocările copiilor noștri!

De ce integrarea reflexelor primare? Posturi incorecte, mers pe vârfuri, mers pe interiorul sau exteriorul piciorului, tonus muscular dezechilibrat, lipsa coordonării în efectuarea activităților complexe, tulburări emoționale, dificultăți de învățare, deficit de atenție și memorie, fobii, impulsivitate, întârzieri în vorbire, lipsa curajului și a încrederii în sine, toate acestea sunt doar câteva dintre provocările pe…

Citeste mai mult

Terapia 3D a scoliozei – Terapia Schroth – Ca părinți avem obligația de a examina periodic spatele copiilor noștri!

Recuperarea scoliozei cu Terapia Schroth presupune o terapie pe termen mediu și lung, cu prognostic diferențiat în funcție de vârsta copilului, severitatea scoliozei la momentul diagnosticării, planul de recuperare urmat (tipul de exerciții și rigurozitatea efectuării acestora, tipul de corset purtat, dacă situația o impune), dar în primul rând un prognostic bun depinde de determinarea și motivația…

Citeste mai mult