Ce este integrarea senzorială?
Cele 8 simțuri (mirosul, văzul, auzul, gustul, simțul tactil, simțul vestibular, simțul proprioceptiv și cel interoceptiv) ne oferă informații de care avem nevoie în primul rând pentru a supraviețui și în al doilea rând pentru a ne ajuta să învățăm cum să devenim ființe sociale. Simțurile primesc informații de la stimuli aflați atât în interiorul cât și în exteriorul corpului. Orice mișcare facem, orice bucățică de mâncare înghițim, orice obiect atingem, toate acestea produc senzații. Integrarea senzorială este procesul neurologic care organizează senzațiile și face posibil să ne folosim corpul eficient în raport cu mediul înconjurător. Când desfășurăm o activitate folosim mai multe simțuri în același timp. Prin integrarea senzorială se realizează convergența senzațiilor. Acest proces este cheia interacțiunii eficiente a omului cu mediul și ne spune “pe loc” ce se petrece, unde, de ce, ce este important și ce nu, cum trebuie să reacționăm în situații diferite. Cu cât este mai importantă activitatea, mai complexă, cu atât folosim mai multe simțuri. De exemplu, atunci când mâncăm (o activitate vitală pentru supraviețuire) folosim toate cele 8 simțuri.
Simțul tactil are receptorii localizați la nivelul pielii. Ca urmare sistemul tactil dispune de cel mai mare număr de receptori dintre toate simțurile. Folosim atingerea pentru a simți și a deosebi obiectele din jurul nostru și pentru a ne proteja (ex. fierbinte vs. rece, moale vs. tare etc.).
Simțurile olfactiv și gustativ oferă informații despre miros și gust, prin contactul cu nasul și gura.
Simțurile vizual și auditiv, oferă informații despre imagini și sunete din mediul înconjurător, fără a veni în contact direct cu ochii și urechile noastre.
Simțul vestibular are receptorii localizați în urechea internă. Simțul vestibular oferă informații despre poziția capului în relație cu suprafața pământului, despre mișcările corpului în spațiu și despre echilibru. Stimularea și integrarea vestibulară sunt importante pentru dezvoltarea copilului deoarece îl ajută să își mențină echilibrul și controlul corpului și, de asemenea, îl ajută să interacționeze cu succes cu mediul în privința motricității fine, motricității grosiere, motricității vizuale (ex. ne ajută să urmărim un obiect în mișcare), îl ajută în desfășurarea activităților sportive (ex. mersul pe bicicletă) și activităților de îngrijire personală (ex. atunci când își lasă capul pe spate pentru a clăti șamponul din păr). Integrarea vestibulară poate, de asemenea, să ajute copilul să fie mai atent și mai calm.
Simțul proprioceptiv are receptorii localizați la nivelul articulațiilor, tendoanelor și mușchilor. Sistemul proprioceptiv împreună cu sistemul vestibular oferă informații referitoare la poziția segmentelor corpului, a poziției și mișcării corpului, inclusiv informații referitoare la echilibru. De exemplu, ne ajută să urcăm scările fără să ne uităm la picioare, sau ne ajută să știm cu ce forță să spargem un ou pentru prepararea unei omlete!
Simțul interoceptiv oferă informații despre senzațiile primite de la organele interne (senzația de foame, sete, digestia, temperatura corpului, somnul, starea sufletească, frecvența cardiacă).
Diferitele părți ale corpului nostru (cum ar fi pielea, ochii, urechile, mușchii) primesc informații și apoi le trimit la creier. Creierul nostru interpretează informațiile pe care le primește, le compară cu alte informații care vin “neîncetat”, precum și cu informațiile stocate în memorie, apoi le folosește, pe toate, pentru a ne ajuta să răspundem situațiilor cu care ne confruntăm. Din acest motiv integrarea senzorială este importantă în toate activitățile pe care le desfășurăm (cum ar fi îmbrăcatul, mâncatul, socializarea, învățatul și munca).
De cele mai multe ori, un copil este născut cu sistemele senzoriale intacte, pregătite pentru procesarea senzorială pe tot parcursul vieții. Pentru majoritatea, dezvoltarea integrării senzoriale începe din timpul vieții intrauterine și continuă, în principal, în perioada vârstei preșcolare și în primii ani ai vârstei școlare, ca parte a dezvoltării normale prin activități precum rostogolirea, mersul de-a bușilea, mersul, mâncatul, alergarea, joaca, desfășurarea activităților zilnice.
Cum putem să stimulăm dezvoltarea sistemelor senzoriale ale copiilor noștri și cum putem contribui la integrarea senzorială a acestora? Prin mult joc, activități în aer liber, dar și implicând copiii în cât mai multe activități casnice, potrivite vârstei!
De exemplu, un copil care participă alături de părinți la prepararea unei salate utilizează toate cele 8 simțuri, astfel: simțul tactil atunci când pune mâna pe ustensile de bucătărie sau pe ingrediente (salată, ceapă, roșii, sare etc.), simțul proprioceptiv atunci când pune ingredientele tăiate de adult în bol (datorită acestui simț copilul ridică ingredientele cu forța necesară, la înălțimea necesară pentru a fi răsturnate în bol), simțul vestibular atunci când ridică brațele să pună ingredientele în bol sau atunci când amestecă ingredientele (prin menținerea echilibrului), simțul olfactiv atunci când miroase ingredientele (rosii, ceapă, ulei, oțet etc.), simțul gustativ atunci când mănâncă salata, simțul vizual în toate etapele activității, simțul auditiv pentru a comunica cu părintele sau pentru a auzi zgomotele atunci când legumele sunt spălate/tăiate/ amestecate și simțul interoceptiv atunci când are senzația de foame/sațietate.
Exemplele de mai jos sunt doar câteva dintre activitățile casnice, potrivite vârstei, care pot fi duse la bun sfârșit de către copil doar dacă folosește, simultan, mai multe simțuri. Cu cât copilul este implicat în mai multe activități cu atât are oportunitatea de a experimenta mai multe simțuri, în combinații diferite și, astfel, își dezvoltă sistemele senzoriale și se realizează integrarea senzorială.
Astfel, pe lângă beneficiile cunoscute ale implicării copiilor în activitățile casnice (îi ajută să fie mai responsabili, îi învață să fie independenți, le crește stima de sine) putem adăuga și dezvoltarea simțurilor și integrarea senzorială, atât de necesare pentru interacționarea eficientă cu mediul.
… Spor la treabă!