Este nevoie de prescripție medicală?

Da, este nevoie de prescripție medicală. Activitățile specifice de kinetoterapie pentru copii sunt aplicate, sub prescripție medicală, pe baza principiilor de promovare a sănătății, de profilaxie și tratare a bolilor, în baza diagnosticului clinic stabilit de medicul de familie sau de medicul de specialitate (ortoped, neurolog, neonatolog, pediatru, endocrinolog, psihiatru, cardiolog, pneumolog etc.).

Cum se desfășoară o ședință de kinetoterapie pediatrică?

Evaluarea inițială: în timpul evaluării inițiale kinetoterapeutul va avea o discuție cu părintele și copilul, după caz, în legătură cu afecțiunea ce urmează a fi tratată. Va fi urmată de o evaluare a dezvoltării motorii. După aceasta, kinetoterapeutul va stabili planul de recuperare, care va include tipul de activități ce se vor efectua în timpul ședințelor de kinetoterapie viitoare, numărul ședințelor, exercițiile de efectuat acasă și, după caz, recomandări pentru alte terapii.
Ședințele de kinetoterapie pediatrică se vor desfășura 1-1, copilul dumneavoastră fiind singura prioritate a kinetoterapeutului.
Exercițiile fizice efectuate în timpul ședințelor de kinetoterapie vor fi sub formă de joc, cabinetul nostru fiind dotat cu echipamente destinate copiilor.
Ședințele de kinetoterapie pentru copii se desfășoară doar în prezența părintelui/ însoțitorului copilului.

Cum trebuie să fie îmbrăcat copilul meu în timpul ședințelor de kinetoterapie pediatrică?

Atât evaluarea cât și tratamentul sunt foarte active! Din acest motiv copilul dumneavoastră trebuie să poarte haine și încălțăminte confortabile, sport. Îmbrăcămintea și încălțămintea copilului vor fi diferite de cele de exterior, cabinetul nostru având amenajat spațiu cu destinație de vestiar.

Ce reguli trebuie respectate în timpul ședinței de kinetoterapie pediatrică?

Sala de kinetoterapie este un spațiu deschis, cu acces la toate echipamentele de recuperare. Din acest motiv atât copilul cât și părintele trebuie să respecte regulamentul utilizării sălii de kinetoterapie (Regulament interior).

Ce documente sunt necesare pentru evaluarea inițială?

În vederea evaluării inițiale și a stabilirii planului de recuperare, părintele va prezenta următoarele documente:

  • certificat de naștere al copilului, copie
  • carte de identitate a părintelui, copie
  • documente medicale din care să reiasă diagnosticul copilului și prescripția pentru urmarea unui program de kinetoterapie (ex. bilet de externare, scrisoare medicală, trimitere de la medicul de specialitate/de familie)

Pot participa frații la ședințele de kinetoterapie pediatrică?

Da, dar în acest caz frații vor fi însoțiți de celălalt părinte/ alt însoțitor, față de părintele/ însoțitorul copilului care efectuează programul de kinetoterapie. Pe tot parcursul perioadei în care frații se află în sala de kinetoterapie părintele/însoțitorul este responsabil de siguranța acestora. Atât frații cât și însoțitul acestora au obligația de a respecta regulamentul de utilizare a sălii de kinetoterapie. Se va avea în vedere faptul că, în situații excepționale, aceștia vor fi rugați să aștepte în sala de așteptare.

Ce trebuie să fac în cazul în care trebuie să anulez programarea?

Dacă va trebui să anulați programarea, solicităm o notificare telefonică cu cel puțin 24 ore înainte de ora stabilită sau în cel mai scurt timp de la constatarea situației imposibilității prezentării cu copilul la terapie.

Ce se întâmplă dacă întârziem față de ora programată?

Părintele se va prezenta la cabinet cu 10 minute înainte de ora programată în vederea pregătirii copilul pentru ședința de kinetoterapie. În cazul în care părintele nu se prezintă cu copilul la ora programată, se va reprograma la o dată ulterioară, în funcție de disponibilitatea programului.