Torticolisul congenital este condiția medicală în care copilul ține capul înclinat într-o parte și răsucit către cealaltă parte. În torticolisul congenital, mușchiul sternocleidomastoidian (SCM), de pe partea în care capul este înclinat, este scurtat și încordat.
Cauzele nu sunt clare, dar lipsa controlului sistemului nervos asupra modului de lucru a celor doi mușchi SCM (stânga/ dreapta), precum și o posibilă poziție vicioasă în uter pe timpul sarcinii sunt cauzele cale mai des invocate de către specialiști. Torticolisul devine evident pentru medic/părinți în primele 2 luni după naștere. Dacă această condiție nu este tratată consecvent, de timpuriu, capul copilului se poate deforma din cauza poziționării pe aceeași parte prea mult timp, făcând fața/capul să pară nesimetrice (strâmbe).
Mai târziu, pe măsură ce copilul crește, coloana se poate curba astfel încât să compenseze înclinarea capului. În această situație recuperarea poate dura un an sau mai mult pentru a rezolva torticolisul.
Cum poate fi tratat torticolisul congenital?
Dacă torticolisul este descoperit în primele luni după naștere, kinetoterapia este prima opțiune pentru recuperarea completă. Programul de recuperare constă în exerciții și poziționări specifice care vor fi efectuate atât de către kinetoterapeut cât și de către părinți. Kinetoterapeutul are obligația de a învăța părinții exercițiile care trebuie efectuate acasă, zilnic!
Torticolisul se recuperează în câteva luni, fără alte efecte secundare pe termen lung, cu condiția ca programul de recuperare să fie urmat consecvent, temeinic atât de către kinetoterapeut cât și de către părinți! Subliniez importanța începerii programului de recuperare cât mai repede posibil și motivat de faptul că forma capului (deformată din cauza torticolisului) poate fi corectată cu ușurință până la vârsta de 1 an.
Când exercițiile și poziționările specifice nu dau rezultate până la vârsta de 1 an, intervenția chirurgicală asupra mușchiului sternocleidomastoidian poate fi necesară.
Torticolisul (în popor „gâtul strâmb”) poate fi localizat fie pe partea stângă fie pe partea dreaptă.