Recuperarea scoliozei cu Terapia Schroth presupune o terapie pe termen mediu și lung, cu prognostic diferențiat în funcție de vârsta copilului, severitatea scoliozei la momentul diagnosticării, planul de recuperare urmat (tipul de exerciții și rigurozitatea efectuării acestora, tipul de corset purtat, dacă situația o impune), dar în primul rând un prognostic bun depinde de determinarea și motivația copilului și familiei acestuia, de conștientizarea influenței pe termen lung – pe întreaga viață – a deformării coloanei vertebrale.
Cu cât scolioza este diagnosticată mai precoce cu atât metodele de intervenție sunt mai eficiente. În funcție de gradul acesteia se propune planul de recuperare care poate fi alcătuit din exerciții specifice kinetoterapiei, sau purtarea unui corset și exerciții sau, în situațiile cele mai grave, intervenția chirurgicală.
Ca părinți avem obligația de a examina periodic spatele copiilor noștri! Trebuie să urmărim orice deformare a spatelui, a toracelui, orice modificare a aliniamentului umerilor, șoldurilor, omoplaților. La cel mai mic semn de întrebare nu trebuie să amânăm vizita la medicul specialist ortoped. Acesta, în urma examenului fizic, dar și radiologic, în cazul confirmării scoliozei, va propune planul ce trebuie urmat pentru stoparea progresiei scoliozei și pentru corecția acesteia cât mai mult posibil.
Terapia Schroth este o terapie tridimensională, care presupune efectuarea de exerciții în toate cele trei planuri ale corpului, maximizând astfel eficiența acestora. Exercițiile sunt efectuate în poziții corective, folosind o respirație dirijată și urmăresc în primul rând prevenirea progresiei scoliozei, precum și păstrarea sau îmbunătățirea funcționalității coloanei vertebrale. De asemenea, terapia Schroth urmărește prevenirea disfuncțiilor funcționale ale sistemului muscular și sistemului cardiopulmonar. Totodată, în vederea stabilizării evoluției scoliozei, copilul este învațat să adopte cele mai potrivite poziții corective astfel încât să evite posturile care favorizează scolioza. Aceste poziții se referă la toate activitățile zilnice: statul pe scaun, statul în picioare, poziții de odihnă, poziții de aplecare și ridicare etc. Exercițiile vor fi învățate pe parcursul câtorva ședințe de kinetoterapie, urmând a fi efectuate acasă sub observația părinților. Stoparea progresiei și ameliorarea curburilor patologice ale coloanei vertebrale sunt posibile aplicând Terapia Schroth pe termen mediu și lung, prognosticul fiind favorabil dacă exercițiile recomandate de kinetoterapeut sunt efectuate zilnic, cu rigurozitate.
Terapia Schroth poate fi aplicată, prin programe de exerciții personalizate, și în cazul spatelui plat, cifozei lombare, spatelui cifotic/ boala Scheuermann.
Începând din luna iulie, în cadrul cabinetului “CopilEchilibrat”, puteți beneficia de recuperare aplicând Terapia 3D a scoliozei – Terapia Schroth.
Kinetoterapeut Alexandra Albuț
10.07.2017